Brætspil har i løbet af årene været dalende i popularitet, efterhånden som de er blevet udskiftet med computerspil og fjernsyn. På det seneste ser det dog ud til, at de er på vej tilbage: vi ser særligt en tendens til, at unge mennesker er begyndt at spille backgammon spil igen.
Der er mange teorier om hvorfor, og sandheden skal nok findes i et overlap imellem dem. Det er sjældent en enkelt faktor der gør, at noget slår igennem: det er typisk et produkt af flere ting, der spiller sammen. Vi kigger i denne artikel på nogle af de ting, der sandsynligvis har haft den største indflydelse på, at backgammon igen er blevet så populært som det er.
En af de største teorier er, at backgammon faktisk skylder sin tak for, at være blevet populært igen, til de selvsamme medier, som ellers erstattede brætspil i sin tid. Mange unge faldt nemlig ikke over et spil backgammon på deres forældres loft eller i en bogbutik: nej, de faldet over det online. Flere hjemmesider begyndte nemlig at tilbyde de velkendte brætspil i digital form til deres mange spil-interesserede besøgende.
Takket være internette kan folk fra hele verden nemlig stifte bekendtskab med backgammon, og prøve kræfter med det, uden at skulle investere i et brætspil eller skulle kigge væk fra skærmen. Det koster ingenting, og derfor gav mange det en chance. Når først de blev bidt af at spille backgammon virkede det kun naturligt også at prøve spillet af i sin originale fysiske form. Når man spiller et fysisk brætspil så er man langt mere fokuseret: der er ikke notifikationer eller reklamer der prøver at stjæle ens opmærksomhed. I stedet er man dybt involveret i spillet foran sig, og fuldt ud engageret i det sociale aspekt ved, at være fysisk tilstede sammen.
En anden teori, der umiddelbart fint smelter sammen med ovenstående, er at det er den nostalgiske effekt der er på spil. Generation efter generation har vi set det samme fænomen med, at noget der var ?gammelt? pludseligt bliver genopdaget og vokser helt enormt i popularitet. Måske denne ?genopdagelse? skete på internettet, hvilket satte gang i et nostalgisk trip, der så endte ud med at en masse unge mennesker i dag spiller backgammon på god gammeldags manér?
En tredje teori, der måske mest af alt forklarer, hvorfor denne tendens er vedblevet frem for blot at være en kortvarig dille, handler om forbindelsen med vores ældre. Den moderne teknologi har bragt mange gode ting med sig, men ensomhed og manglende forbindelse er også et stigende problem. En ?ven? på Facebook giver bare ikke nær det samme, som en ven i det virkelige liv. Unge mennesker der begynder at spille backgammon med deres forældre eller bedsteforældre har lige pludseligt en ?undskyldning? for at være social på den gammeldags måde: og det er utroligt givende i sig selv.